Velikonoční piva

Velikonoční klasikou se dá již nazvat od roku 2022 vařený Popeleční Benedict 13 %. Ten byl poprvé uvařen na základech společné receptury s Plzeňským prazdrojem roku 2022. Jedná se o spodně kvašený ležák s 5,3 % ABV. Kombinace plzeňského, mnichovské, abbey a nakuřovaného sladu vytváří příjemně oříškové, sladové tělo s jemnou nakuřovanou linkou. Kombinace českých chmelů k tomu dodává nahořklé tóny a decentní chmelové aroma. Ideální pivo do postního období.

 I letos se koná spolupráce českých klášterních pivovarů pod patronátem Volby sládků. Letošní spojující linkou je použití nakuřovaného ječmene. My jsme sáhli do Belgie a uvařili pivní styl Saison, neboli Farmhouse ALE. Výsledkem je pivo pojmenované Smoked Saison 11 %. Vyznačoval se velkou variabilitou, protože se jednalo o zimní várku letního piva. Díky tomu bylo vařeno z různé směsi obilovin, vždy dle toho, co bylo k dispozici. Břevnovský saison je uvařen kombinací ječných a pšeničných sladů s využitím moderních českých chmelových odrůd. Hlavní dojem však vytvářejí belgické kvasinky, které si sami propagujeme v laboratoři. Díky nim dostává pivo silné aroma s pikantními až kořeněnými tóny, doplněné o lehce nakuřovanou linku. V chuti je pivo suché s šumivým dozníváním a schopností osvěžit.

Po zkušenostech z předchozích let, kdy zájem o tento speciál je každým rokem vyšší, prosíme o případné předobjednávky tohoto piva. Jen pak vám můžeme zaručit, že ho na Velikonoce dostane v požadovaném množství. Kopřivový Benedict 12 % u nás už tak trochu avizuje příchod Velikonoc. Díky nazelenalé barvě se stává rovněž symbolickým jarním speciálem, který navazuje na původní kopřivové pivo uvařené premiérově v roce 2002. Právě specifickou zelenou barvu jsme získali přidáním modré spiruliny, což je jednobuněčný mikroorganismus, spadající do kmenu cyanobakterií. Spirulina je sama o sobě pro člověka prospěšná jako slušný zdroj bílkovin i minerálů. Často se cíleně pěstuje ve sladkých vodách právě pro její účinky jako doplněk stravy. Pro nás je však důležitá jako přírodní barvivo. Vůni kopřiv a jejich charakteristickou štiplavost jsme docílili přidáním kopřivového výtažku. Ten se projevuje příjemnou kopřivovo-konopnou vůni a také lehce mění charakter hořkosti, která se s každým napitím postupně stává štiplavější.