Máme stočenou várku z čerstvého chmele

Várka ležáku z čerstvého chmele je stočena!

I letos jsme se vydali na benediktinské chmelnice do Libočan na Žatecku pro čerstvý, hlávkový chmel. Ten totiž na rozdíl od sušeného nebo peletovaného chmele obsahuje širší spektrum především aromatických látek. A právě díky tomu mají piva z čerstvého chmele jedinečný chuťový profil. Liší se hlavně ve vůni a charakteru hořkosti.

Letos jsme s chmelem nešetřili a dá se říci, že jsme ho nasypali tolik, kolik nám naše varna dovoluje. Vybrali jsme oblíbenou odrůdu Žatecký poloraný červeňák. Abychom vytvořili chuťově odlišné pivo od našeho klasického ležáku, změnili jsme sladové sypání a využili jiný kmen spodních kvasinek. Díky vyššímu podílu mnichovského sladu má pivo výraznější chlebnatost a také má zlatavější barvu.

Na tohle období s pivy z čerstvého chmele se vždy moc těšíme, je to taková definitivní tečka za létem. Jsme zároveň moc zvědavý na vaše reakce, protože my v pivovaru tuhle várku z čerstvého chmele řadíme na ty nejvyšší příčky.