Čerstvý chmel 2024
Jak nám již velí naše tradice, i letos jsme vyrazili do Libočan na Žatecku, abychom nasbírali několik desítek kilogramů čerstvého chmele z benediktinské chmelnice. Je to pro nás taková slavnostní událost, protože k čerstvému chmelu se dostaneme pouze v době jeho sklizně, tj. na přelomu srpna a září. A čím je ten čerstvý chmel tak vyjímečný? Jednoduše proto, protože se nesuší. Díky tomu je jedinečný primárně obsah jeho silic, které se běžně pri sušení odpařují. Je strašně důležité čerstvý chmel zpracovat ihned po načesání, protože se hlávky velmi rychle kazí.
My jsme načesali hlávky Žateckého poloraného červěňáku, které jsme postupně přidávali na varně. Výsledné pivo spadá do kategorie světlého ležáku, obsahuje necelých 5,1 % alkoholu, hořkost je vyšší než u našeho standardního ležáku Benedict. Sladové sypání se skládá z kombinace Plzeňského, Mnichovského a Karamelového sladu. Díky tomu má pivo chlebnatější charakter a zlatavou barvu. K hlávkám červeňáku jsme ještě přisypali chmel Agnus, které pivo dodává lehce kořenitější charakter aroma i hořkosti.